Tam Buğday Unu (Kardeun)

Kategoriler:
Açıklama

Kara değirmen ununu diğer kepekli unlardan ayıran özelliği, kepek ve un karışımı değil, başlı başına doğal bir ürün olmasıdır. Yani buğday un fabrikalarında olduğu gibi yıkanarak değil sadece elendikten sonra iki değirmen taşı arasında ezilerek un haline getirilir. Kullanılan buğday yüksek kaliteli sert buğday olmalıdır aksi takdirde taşlar öğütme işlemini yapamaz. Bunlardan dolayı buğdayın doğallığı, tüm vitamin ve mineralleri kara değirmen ununda aynen korunur. Günümüzdeki un fabrikalarında kullanılan buğdaylar ülkemizde yaygın olan çeşitli tarımsal zararlılardan dolayı düşük kalitelidir. Bu buğdaylardan yapılan un’un belirli standartları sağlayabilmesi için çeşitli kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Bu maddelerde ürünün doğallığını yok etmektedir. Şu anda piyasada bulunan kepekli unlar bu yöntemle elde edilen un ile kepek karışımıdır dolayısıyla doğal bir ürün olmaktan uzaktır.

Tam buğday unu (kardeun) öncelikle içerdiği doymamış yağ asitleri, demir, kalsiyum, E ve özellikle B grubu vitaminleri hücrelerin yenilenmesinde, beyin ve sinirlerin işlevlerinde önemli rol oynar. Rafine edilmiş unda bu değerler beşte bir oranında azalır.

Bilindiği gibi kepekli besinlerde bulunan lif hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemini düzenler, midede şişmesi ile tokluk hissi verir. Tam buğday unu içerdiği polisakkkaritlerden dolayı kan şekerini düzenler, yemek sonrası uyku ve yorgunluk azalır. En önemlisi vücudumuzda daha az yağ depolanmasını sağlar, böylece kardeun sağlığımızı ve formumuzu bir arada korur.